Kuşlar Artık Türbin Yemi Olmayacak

Kuşlar Yaklaştığında Rüzgâr Türbinlerini Durduran Akıllı Kameralar Kuş Ölümlerini Büyük Ölçüde Azaltabilir.

Yenilenebilir enerji artık gezegendeki en ucuz enerjidir. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler hızla, yıkıcı ve sınırlı fosil yakıtlardan rüzgâr türbinlerine, güneş enerjisine ve hatta daha yaratıcı seçenekleri de değerlendirerek yenilenebilir enerjiye geçmeye çalışıyor.

En iyi yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmasına rağmen rüzgâr türbinleri, yerli kuş popülasyonlarını öldürdüklerinin iddia edilmesinden dolayı çok fazla eleştiriliyor. Bu geçerli bir eleştiri, araştırmalar türbin kanatları ile çarpışmaların, fosil yakıtlı enerjinin bitkilere verdiği zarar oranının çok altında da olsa kuşları öldürdüğünü göstermiştir.

IdentiFlight tarafından geliştirilen yeni bir akıllı kamera sistemi, rüzgâr türbinlerinin ekolojik etkisini en aza indirmek amacıyla kuşların varlığını tespit edebiliyor, türlerini de belirleyebilip nesli tükenmekte olup olmadıklarını tespit ediyor ve en önemlisi çarpma öncesinde dönen kanatları kapatıyor. Journal of Applied Ecology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, bir rüzgâr türbini sahasına yakın bir yere bu sistemi kurmak, kuş ölümlerinde yüzde 82’lik bir azalmaya yol açtı ve bu, kamera sistemlerinin korunan kuş türlerini kurtarmada ciddi bir etkiye sahip olabileceğini düşündürdü.

ABD, Wyoming’de yapılan bir çalışmada, bir bölgeye bu sistem yerleştirildi ama diğerine yerleştirilmedi. Sonuçlara bakıldığında deney bölgesindeki kuş ölüm verilerinin kontrol bölgesinden yaklaşık olarak %62 daha az olduğu gözlendi.

IdentiFlight bir açıklamada şunları dedi:

“Türbin kanatları ile kuş çarpışmaları rüzgâr endüstrisinde uzun süredir endişeye sebep oluyor. IdentiFlight kuş algılama teknolojisi, bu sorunu çözmek ve kuş yaban hayatı ile rüzgâr enerjisinin başarılı bir şekilde bir arada yaşamasını teşvik etmek için geliştirildi. “

Sistem, birden fazla rüzgar türbinini kapsayacak şekilde çevresinde bulunan ve önceden ayarlanmış korunan kuş türlerini tespit edip izleyebilen yerleştirilmiş bir kamera kulesi kullanılarak çalışıyor. Kuleler, optik sensörleri kullanarak gelen kuşları tespit ediyor ve yörüngelerini ve hızlarını belirlemek için yapay zekâ kullanıyor ve türbinlerin hareketini buna göre ayarlıyor. IdentiFlight, sistemlerinin korunan türleri 1 kilometreye kadar uzaklıktan algıladığını iddia ediyor.

IdentiFlight, sistemlerinin ve benzer sistemlerin, korunan kuş türlerini kurtarmak için büyük ölçekte kullanılabileceğini umuyor. Ancak Bat Drone Shield’ın maliyet analizine göre bu sistemin maliyetini çoğu şirket belli bir zorunluluk olmadan karşılamayacağını söylüyor. Yani her zamanki gibi para, türlerin korunmasından daha önemli olarak görülüyor.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Post

Dahi Bir At

Next Post

Otorite Altında İrade: Milgram Deneyi

Related Posts