Domino Etkisi

Jennifer Dukes Lee çok dağınık bir kadındı. Eve misafir ya da annesi gelmediği zamanlar dışında yatağını toplamazdı. Bir gün Jennifer kalktığında yatağını toplamaya karar verdi. Daha sonra 4 gün üst üste her sabah yatağını toplamaya devam etti. 4 günün sonunda Jennifer odasında yerlerde sürünen kıyafetlerini toplayıp onları ait oldukları yere, gardıroba yerleştirdi. Ardından kendini mutfakta lavabonun içinde bulunan kirli bulaşıkları makineye yerleştirirken buldu. Etrafına baktığında bazı eşyaların yerlerinin yanlış olduğunu fark etti ve eşyaların yerlerini yeniden organize etmeye koyuldu.

Daha düzenli bir hayat yaşamaya başlayan Jennifer, kendisine bu konu sorulduğunda şöyle söylüyordu:

“Yatağımı toplamam küçük bir zincir reaksiyona sebep oldu. Bu sebeple evde yapmaktan imtina ettiğim her işi yapar oldum. Kendimi evimdeki işlerimi yapmama engel olan bir Bermuda Üçgeni’nden çıkmış gibi hissediyorum.”

Aslında Jennifer farkında olmadan Domino Etkisi’nden bahsediyordu.

Domino Etkisi Nedir?

Domino etkisi bir alışkanlıkta yapılan değişikliğin bir zincir reaksiyon başlatması ve diğer alışkanlıklarda da değişikliklere sebep olmasıdır.

2012 yılında Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada katılımcılardan gün içerisinde hareketsiz olarak geçirdikleri zamanı azaltmaları istendi. Araştırmacılar süreç devam ederken, kendilerinden böyle bir uygulama talep edilmemiş olmasına rağmen, katılımcıların gün içerisindeki yağ alımlarında azalma olduğunu fark etti. Belli bir zaman sonra, elde edilen sonuçlarda katılımcıların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşandığı görüldü. Araştırmacılar, katılımcıların koltukta televizyon karşısında geçirdikleri zamanı azaltmalarının beslenme alışkanlıklarını değiştirecek bir etki yarattığı sonucuna vardı.

Yapılan bu araştırmayla birlikte herhangi bir alışkanlıkta yapılan ufak bir değişikliğin diğer alışkanlıklarda değişime sebep olduğu kanıtlanmış oldu. Tıpkı bir domino taşının bir diğerini devirmesi gibi alışkanlıklar da birbirini etkiliyordu.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki bahsettiğimiz domino etkisi kötü alışkanlıklar için de geçerlidir. Örneğin cep telefonunuzu kontrol etmek için elinize alırsınız. Aslında sadece kilit ekranında önemli bir şey olup olmadığına bakacaksınızdır. Ancak kendinizi sosyal medya bildirimlerinize tıklarken bulursunuz. Bir süre sonra ise sosyal medyada boş boş gezinerek çokça vakit kaybettiğinizi fark edersiniz. Bu örnek de bir domino etkisidir. Ufak ve masum bir değişiklik size büyük ve kötü sonuçlar doğurmuş oldu.

Bu sebeple hayatınızda yaptığınız değişikliklerde dikkatli olmanız gerekir. Yapmış olduğunuz pozitif değişiklikler daha birçok pozitif etkeni de getireceği gibi negatif değişiklikler de negatif etkenleri getirir. Anlayacağınız siz, siz olun, size olumlu şeyler getirecek taşı devirin. 

Kaynakça:

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Voyager

Related Posts

Monopoly

Monopoly Nedir? Monopoly, emlakçılık konulu, zar ile oynan bir masa oyunudur.  Kelime olarak İngilizce’de “tekel” anlamına gelmektedir. Oyunun…
Read More